Zandbijen

Zandbijen

De Zandbijen (Andrena) vormen met ongeveer 110 soorten het grootste genus onder de wilde bijen in ons land. Een groot deel hiervan vliegt in het voorjaar, maar er zijn ook enkele typische zomersoorten. Ook qua uiterlijk is er erg veel diversiteit en hebben we soorten die amper 4 mm lang zijn terwijl anderen tot wel 16 mm lang zijn. Ze verzamelen stuifmeel tussen de haartjes op hun poten (scopa) of achteraan op hun borststuk. Met die sterk behaarde poten graven ze ook hun nestgangen uit die bij sommige soorten tot wel een meter diep kunnen gaan. Tot slot hebben Zandbijen een zeer zwakke angel en kunnen daarmee niet door onze huid steken, moesten ze dit al willen doen want ze zijn helemaal niet agressief.

Opleiding

In onze opleiding Zandbijen bekijken we de algemene soorten Zandbijen uit België en Nederland. We bespreken de kenmerken van vrouwtjes en mannetjes waarmee deze soorten met relatieve zekerheid te determineren zijn vanaf foto of in het veld. De presentatie (PDF) is hier te vinden: bit.ly/AculeaZandbijenSlides


De opnames van de opleiding zijn hieronder te vinden en zijn onderverdeeld in 4 delen: Introductie (deel 1) en Soortbespreking (deel 2-4).

© All rights reserved.