Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


Ik heb een bij of wesp gezien, maar weet niet welke soort het is...

Ga naar www.waarnemingen.be, maak een account aan en voer je waarneming in. De validatoren zullen je waarneming bekijken en je hierover feedback geven. Met de juiste foto's is er meer kans dat er tot op soort gedetermineerd kan worden. Fotografietips lees je hier.



Hoe zie ik het verschil tussen een Europese en Aziatische hoornaar?

Het verschil tussen deze 2 soorten is vrij duidelijk te zien als je ze eens goed bestudeert. Leer er op deze pagina meer over.



Zijn wilde bijen agressief?

Wilde bijen zijn absoluut niet agressief. Door hun solitaire levenswijze proberen wilde bijen zo onopvallend mogelijk hun nestjes te maken en binnen te gaan. Ze hebben dus geen nest dat ze met z'n allen willen verdedigen zoals bvb honingbijen dat doen en zullen geen interesse in je tonen als je te dichtbij komt (tenzij ze even op je hand willen komen opwarmen tijdens een frisser moment).



Kunnen wilde bijen steken?

Als je per ongeluk toch in aanraking komt met een wilde bij door die bvb plat te drukken valt het vervolg doorgaans heel goed mee. Bij een heel aantal soorten wilde bijen is de angel zo zwak dat die niet door onze huid geraakt. Bij andere soorten kan je een prikje voelen maar is dit lang niet zo pijnlijk als bij een honingbij. Mannetjes hebben geen angel en kunnen dus niet steken.



Waar overwinteren wilde bijen?

Bijna alle bijensoorten overwinteren als larve of pop in hun oorspronkelijke nestplaats. Er zijn weinig bijtjes die als volwassen dier de winter doorbrengen. De Blauwe ertsbij doet dat bijvoorbeeld wel en gebruikt daarvoor holle stengels. Heel wat kruidachtigen in de tuin hebben een holle stengel en kunnen daarom best in de winter blijven staan.



Maken wilde bijen ook honing?

Neen, wilde bijen maken geen honing. In tegenstelling tot honingbijen leven wilde bijen solitair en wordt stuifmeel enkel gebruikt om de larven te voeden. De vrouwtjes maken een nest bestaande uit verschillende nestcellen. In elk van deze cellen leggen ze een eitje en wat stuifmeel waar de larve kan van eten. Er komen geen raten of honing aan te pas.



Van waar komen die bijtjes rond mijn ramen binnenshuis?

Af en toe krijgen wel meldingen van bijtjes (meestal zwart met ros) die binnenshuis geraken. Vaak is dit rond ramen en rolluiken. Dit zijn meestal de Gehoornde metselbij of Rosse metselbij. Deze maken hun nestjes in kleine gaatjes en kiezen hiervoor de vreemdste plaatsen. Soms geraken ze op die manier al eens binnenshuis. Ze zijn niet agressief of gevaarlijk.



Er zit een zwerm bijen in mijn tuin. Wat doe ik?

Wanneer een bijenvolk van de honingbij te groot wordt, worden nieuwe koninginnen geboren. Die nemen bij het uitvliegen een deel van de werksters mee. Dit is een bijenzwerm, die je op een muur of aan een boom kan zien hangen. Een imker uit de buurt is meestal wel geïnteresseerd om zo'n zwerm te komen halen.



Bijen in het gazon?

Het kan voorkomen dat je verschillende hoopjes aarde in het gazon ziet waar bijen in- en uitvliegen. Elk hoopje is een nestgang van een solitaire bij. Als de omstandigheden van een locatie goed zijn, gebeurt het wel eens dat meerdere vrouwtjes beslissen om op die plaats naast elkaar hun nest te maken. Het gaat meestal om soorten als Grijze zandbij, Grasbij, Vosje, Pluimvoetbij en Grote zijdebij. Al deze bijen zijn ongevaarlijk voor de mens en zullen ook geen agressief gedrag vertonen. Ze hebben een korte levensduur en zullen na enkele weken vanzelf verdwijnen. Bestrijding is dus niet nodig, je mag zelfs trots zijn op deze tuinbewoners!

Wanneer 1 nestingang intensief gebruikt wordt door verschillende geel-zwarte zoemers kan er sprake zijn van grondbewonende wespen. In deze situatie raden we je aan om contact op te nemen met het dichts bijzijnde brandweerkorps en deze te vragen om het wespennest te komen weghalen. Let echter op dat het niet om hommels of wilde bijen gaat, deze zijn niet agressief en erg nuttig. Als je twijfelt kan je ons contacteren via het contactformulier.