Bijen worden beschouwd als de belangrijkste bestuivers in onze streken, zowel voor wilde als geteelde planten. Helaas tonen talrijke wetenschappelijke studies aan dat ze er in Europa sterk op achteruit zijn gegaan. Vooral in Noordwest-Europa is de situatie alarmerend. De recente Rode Lijsten van wilde bijen in Nederland en Duitsland tonen een sterke achteruitgang en ook op de nieuwe Belgische Rode Lijst (2019) zien we gelijkaardige resultaten.
Belgische Rode Lijst
Uit de vergelijking van de verspreiding van soorten tussen 1900-1969 met die tussen 1970-2017 blijkt dat meer van de helft van de bijensoorten op ons grondgebied (a) in meer of mindere mate bedreigd is (33 %), (b) niet meer in ons land voorkomt (12 %) of (c) bijna bedreigd is (7%).
De laatste evaluatie van de bijen in België vond 26 jaar geleden plaats. Toen werd voor een kwart van de soorten een achteruitgang vastgesteld. Vooral de soorten met een bijzondere levenswijze (bvb. de sociale bijen) delen het hardst in de klappen. Dit is het sterkst zichtbaar bij de hommels, waarvan 80 % van de soorten dreigen te verdwijnen of al verdwenen zijn. Onder de sterkst bedreigde hommels zijn vooral soorten die een langere tong hebben en later in de zomer actief zijn. De afname in oppervlakte bloemrijke graslanden en bermen, in het bijzonder tijdens de zomer, en de achteruitgang van klaverachtigen in landbouwgebieden, zijn vermoedelijk de belangrijkste factoren van achteruitgang.
De achteruitgang van onze bijen is te wijten aan verschillende menselijke ingrepen, waaronder het verlies en de versnippering van leefgebieden, die een gevolg zijn van de intensivering van de landbouw (het gebruik van meststoffen en pesticiden) en van verstedelijking. Daarnaast speelt ook klimaatverandering meer en meer een rol in recente veranderingen in het voorkomen van onze bijen. Nu we op Belgisch niveau weten welke soorten het sterkst bedreigd zijn, kan een breed gamma aan beschermingsmaatregelen genomen worden die de toestand van alle soorten moet verbeteren. Natuurpunt stelde dit jaar, samen met UMons, Natagora en enkele Noord-Franse partners alvast een tienjarenplan op om wilde bijen en andere bestuivers te redden.
Nu de aandacht voor wilde bijen in Vlaanderen de laatste jaren in de lift zit, engageert Natuurpunt zich om in de nabije toekomst een Vlaamse Rode Lijst voor bijen te produceren. Deze is nodig om tot een juridisch relevant document te komen, omdat soortbescherming in ons land een gewestelijke materie is. De meeste specialisten van wilde bijen in Vlaanderen zijn werkzaam bij Natuurpunt en/of actief als vrijwilliger bij Aculea. Mits de noodzakelijke ondersteuning door de overheid kunnen zij doorgaan met hun pionierswerk in het verzamelen van de noodzakelijke gegevens rond verspreiding, trends en ecologie van wilde bijen.
Men kan de net verschenen Belgische Rode Lijst van de wilde bijen hier raadplegen.