BOH!

BOH!

'Behoud Onze Hommels!' of kortweg 'BOH!' is een actie ter bescherming van onze hommels. Die hebben het momenteel erg moeilijk zoals ook blijkt uit de onlangs gepubliceerde Rode Lijst voor België. Met BOH! willen we onze hommels meer herkenbaarheid geven en mensen bewust maken van de aanwezigheid van deze leuke bijtjes in hun omgeving. Zo kunnen we hopelijk het tij doen keren, de bestaande hommelpopulaties opnieuw een boost geven en zorgen dat ook de diversiteit onder de hommelsoorten weer toeneemt in ons landschap. En daar kan iedereen bij helpen, zelfs de allerkleinsten!

Kinderen

In het bijzonder is BOH! ook gericht op kinderen en willen we hen op een speelse manier kennis laten maken met de soorten hommels die er bij ons rondvliegen, hun levenswijze, enz. Dit doen we meestal via workshops in scholen of op onze Aculea infostand bij natuurevenementen. Ook op deze website kan je enkele kleurplaten en spelletjes vinden om de hommels in je omgeving beter te leren kennen. Houd zeker de website in de gaten, want af en toe lanceren we een kleurwedstrijd waarbij de leukste, mooiste,... tekening een t-shirt van BOH! kan winnen!

Wat kan jij doen?

Hommels zijn aanwezig in elke tuin met een wild hoekje of enkele bloemen. Door de verschillende soorten te leren kennen en je waarnemingen (liefst met foto) in te voeren op Waarnemingen.be kan je ons helpen hun verspreiding en evolutie doorheen de tijd op te volgen. Ook als je twijfelt over de exacte naam kan je de waarneming invoeren. De admins zullen je graag helpen! Deze soortenfiches kunnen je alvast helpen om enkele soorten te leren kennen.


Naast het doorgeven van waarnemingen kan je nog een heleboel andere dingen doen om onze hommels te helpen. Zo kan je: bloemen en struiken aanplanten (liefst inheemse), wilde hoekjes in je tuin behouden of aanleggen, hommelschuilplaatsen maken, je buren vertellen dat hommels nuttige insecten zijn en niet agressief zijn, je buurman vragen geen vergif te gebruiken omdat je graag hommels bestudeert in de tuin, enz.