Hommels

Hommels

De hommels zijn onze grootste wilde bijen, zoemend vliegen ze rond en heb je ze ongetwijfeld al gezien. Ooit kwamen er in België maar liefst 30 verschillende soorten voor. Een deel daarvan is jammer genoeg sterk bedreigd of al uitgestorven.


Hommelsoorten herkennen begint met kleuren tellen. De meeste hommels kunnen namelijk redelijk makkelijk onderscheiden worden aan de hand van het kleurenpatroon op hun borststuk en achterlichaam. Maar ook de vorm van de kop kan je wat vertellen. Hommels zijn helemaal niet agressief waardoor je ze langdurig van dichtbij kan bestuderen zonder schrik te hebben om gestoken te worden.


Uitgebreide informatie over hommels zoals soortbeschrijvingen, hun ecologie en veelgestelde vragen kan je vinden via de specifieke website van het hommelweekend of in de hommelatlas die je hier kan downloaden.

Opleiding

In onze opleiding 'Hommels (Bombus) identificeren voor gevorderden' bekijken we in detail alle soorten Hommels uit België en Nederland, en ook de te verwachten soorten. We bespreken de kenmerken van vrouwtjes en mannetjes waarmee deze soorten met relatieve zekerheid te determineren zijn vanaf foto of in het veld, maar zoomen soms ook in op binokenmerken gezien de moeilijkheid van deze groep. De presentatie (PDF) is hier te vinden: bit.ly/AculeaHommelsPDF


De opname van de opleiding is hieronder te vinden en is onderverdeeld in 2 delen:

Hommelzoekkaart

Met onze handige zoekkaart kan je de meest algemene hommelsoorten bij jou in de buurt makkelijk herkennen. Er zijn 2 manieren om deze zoekkaart aan te schaffen: