akkerhommel

Vroege vogels die hommels

wesp

Weidehommel - Bombus pratorum op wilg

 

Weldra zal de temperatuur weer beginnen te stijgen en dan is het uitkijken wanneer de eerste hommels ontwaken vanuit hun overwinteringsplaats. Dit zijn de koninginnen die de winter zijn doorgekomen en die je nu ook vaak over de grond ziet zwermen op zoek naar een geschikte nestholte. Hier zullen ze een nest maken om eitjes in te leggen waaruit de eerste werksters voortkomen.

 

Deze eerste werksters zijn opvallend kleiner dan de koninginnen. Hommels zijn niet enkel als eerste te zien in het voorjaar ook doorheen de dag zijn ze ’s morgens als eerste op pad om voedsel te zoeken. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om hun lichaamstemperatuur te doen stijgen door hun vliegspieren te gebruiken: deze kunnen ze namelijk los koppelen van hun vleugels, zodat ze niet vliegen maar wel de energie die vrij komt gebruiken om hun lichaam op te warmen. Hierdoor kunnen ze dus al bij koudere temperaturen beginnen te vliegen. Als ze pas uit hun overwinteringsplaats komen hebben ze natuurlijk nood aan voedsel. Dit is niet altijd evident aangezien er dan weinig planten in bloei zijn.Vooral wilgen zijn vroege bloeiers en een uitstekende voedselbron, niet alleen voor hommels, maar ook voor vele andere insecten zoals vlinders en zweefvliegen.

 

Wanneer de wilgen in bloei staan is het ook uitkijken naar de verschillende zandbijen waarbij verschillende wilgenspecialisten zitten. De eerste die komen kijken zijn meestal de Zwart-Rosse zandbij en de Donkere wilgenbij gevolgd door de Vroege zandbij… Vervolgens zullen nog een hele resem andere bijen toestromen op deze bloeiende wilgen…Het loont dus zeker de moeite om eens even stil te staan bij een bloeiende wilg en van al dit moois te genieten!

 

 

 

 

 

Auteur: Kobe Janssen - Foto: Ch.Deschepper

 

Lees zeker ook dit Natuurbericht: Wilgen van levensbelang voor vroege insecten

 

 

Zilverlinde Zilverlinde nefast voor hommels?

 

Aardhommel - Bombus terrestris

Akkerhommel : Bombus pascuorum

Bombus pascuorum floralis

Bombus pascuorum freygessneri

Bombus pascuorum moorselensis

 

Boomhommel - Bombus hypnorum

Steenhommel - Bombus lapidarius

Tuinhommel - Bombus hortorum

Veenhommel - Bombus jonellus

Veldhommel - Bombus lucorum

Weidehommel - Bombus pratorum

Grashommel - Bombus ruderarius

Heidehommel - Bombus humilis

Limburgse Hommel-Bombus pomorum

Wilgenhommel - Bombus cryptarum

Boshommel - Bombus sylvarum

Zandhommel - Bombus veteranus

 

COPYRIGHT © | aculea.be

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS