nieuwsbrief juni 2016

 

Laatste kans voor inschrijving Aculeaweekend!

Deze zomer vertrekken we met de werkgroep van donderdag 21 juli 2016 tot en met zondag 24 juli 2016 naar de Ardennen. Tijdens deze vierdaagse wordt je ondergedompelt in de wereld van de bijen..

 

Er zijn nog vier plaatsen beschikbaar voor het weekend dus schrijf je vlug in:

http://aculea.be/activiteiten/aculeawekend.html

 

Vierbandgroefbij na 63 jaar herontdekt in België!

Tijdens een inventarisatie in het kader het Interregproject ‘Meer natuur voor Pittig Fruit’ in Bekkevoort werd een vrouwtje Vierbandgroefbij aangetroffen door Natuurpunt Studie. Deze grote groefbij werd sinds 1953 niet meer in ons land waargenomen. Meer onderzoek zal moeten uitwijzen of er een nestkolonie aanwezig is en of de Vierbandgroefbij nog elders in België voorkomt.

 

Lees het volledige artikel op de website van natuurpunt:

 

 

Reddingsactie hommels in Willebroek

De lokale werkgroep van het Mechels rivierengebied rukte op 26 mei 2016 weer uit voor een nieuwe reddingsactie van een hommelnest omdat er een serre moest komen. Onder een plank werd een groot nest gevonden. Wat leek te gaan om één nest bleken twee verschillende soorten te zijn, die op 5 cm van elkaar verwijderd tussen de glaswol zaten, namelijk weidehommels en aardhommels. Voorzichtig werden de twee nesten van elkaar gesplitst en verhuisd naar een nieuwe locatie.

 

 

Hulp nodig bij de determinatie van wespen!

Ook in wespen zijn er heel wat soorten. Zo zijn er bladwespen, galwespen, sluipwespen, graafwespen,..

Ze zelf allemaal op naam brengen is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig is er nu een aparte facebook groep om kennis over deze prachtige dieren met elkaar uit te wisselen en het determineren te vergemakkelijken.

 

Post zeker maar je nieuwste waarnemingen op de faceboek groep: Wespen uit de Benelux

 

Voor wie het liever houdt bij de bijen bestaat er ook een aparte groep namelijk: Solitaire Bijen & hommels

 

 

Plaats een bijenhotel van Natuurpunt!

Wist je al dat je bij Natuurpunt ook grote op maat gemaakte bijenhotels kan bestellen ?

https://www.natuurpunt.be/bijenhotel

 

Overige artikels en studies

1. Nederland gaat achteruitgang van wilde bijen tegen

2. Wespen en Mieren in Lelystad: De onverwachte rijkdom van een veranderend landschap

3. Faunavriendelijk Hooilandbeheer

4. Wilde bestuivers goed voor 15 miljoen aan peren en aardbeien

 

Specht gebruikt bijenhotel als voedselbron!

 

Deze schuwe vogels leven in een bosachtige omgeving en laten zich normaal niet zo gemakkelijk zien. Men weet wel dat ze er zijn door hun getik of roep. Toch kan een bijenhotel ze soms overtuigen om uit de bomen te komen. Dit gebeurde ondermeer in een tuin in Wijnegem. Spechten kunnen dan heel wat schade aanrichten en kunnen daarbij vrij hardnekkig zijn. Eens ze een goede voedselbron hebben gevonden komen ze regelmatig terug.

 

Een tip tegen spechten vonden we op de website van de Tuin van Thijs: namelijk het aanbrengen van Kippengaas rond het bijenhotel: http://www.tuin-thijs.com/bijenhotel.htm

 

Een andere mogelijkheid is het bijenhotel zo dicht mogelijk bij de woning plaatsen. Ondanks het niet aangewezen is een bestaand bijenhotel te verhuizen, kan je bij de inplanting van nieuwe bijenhotels hiermee rekening houden. Op zich brengt dit weinig hinder met zich mee vanwege de korte vliegtijd van de metselbijen en dat men in het vroege voorjaar nog weinig in de tuin komt.

 

Naast spechten heeft het bijenhotel ook nog andere mogelijke vijanden. Men kan de andere tips voor het plaatsen van een bijenhotel terugvinden in deze brochure: Hoe bouw ik een bijenhotel

 

tekst: Hans Vanhulle

 

 

Obbsmap Tips van de maand!

 

Ben jij al mobiel? Dan heeft Obsmapp waarschijnlijk geen geheimen meer voor je. Voor de beginners volgen hieronder toch nog enkele tips die het mobiel invoeren een stuk kunnen vergemakkelijken. En wie weet kunnen we enkele mensen overtuigen om de stap naar mobiel waarnemen te nemen?

 

 

Een eerste tip betreft de standaardinstellingen in het invoerveld. Nogal wat waarnemers nemen niet de moeite om alle velden correct in te geven, hoewel dit voor heel wat interessante, bijkomende, info kan zorgen. Deze standaardinstellingen kan je aanpassen via het veld 'Soortgroepinstellingen' dat je vindt door links bovenaan op het icoontje van Obsmapp te klikken. Hier kan je het 'gedrag', het 'kleed' en en de 'telmethode' aanpassen. Deze aanpassingen zullen als nieuwe standaard gelden. Voor het waarnemingen van bijen en wespen is de meest logische instelling 'Ter plaatse', 'Imago' en 'exact aantal' voor de respectievelijke velden. Weet je het exacte aantal niet of wil je toch aanduiden dat je een dier in collectie verzameld hebt? Dan kan je dat voor deze specifieke waarneming nog aanpassen in het invoerveld. Opgelet: standaardinstellingen voor een verzamelgroep kunnen niet aangeduid worden, enkel wanneer een specifieke soortenlijst geselecteerd is. Aanpassingen zijn specifiek voor de geselecteerde soortgroep. Voor nachtvlinders en micro's kan je bij gedrag bv standaard 'op licht' selecteren, terwijl zoogdieren altijd als 'verkeersslachtoffer' ingegeven kunnen worden.

 

tekst: Jens d'Haeseleer

Nieuwsbrief april 2016

De stuifmeelfabriek

COPYRIGHT © | aculea.be

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS