winter 2016 - 2017

Aculea activiteiten winter 2016/2017

 

 

Aculea, de wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt vierde in 2015 haar eerste lustrum. Naast het verzamelen van verspreidingsgegevens willen we ook helpen om de bijen- en wespenproblematiek verder op de kaart te zetten. Bijen, maar ook wespen, hebben het in het sterk versnipperd landschap immers bijzonder moeilijk om te overleven.

Beschermingsmaatregelen dringen zich op, Aculea wil de beleidsmakers hierin met de nodige kennis bijstaan. Daarnaast is het informeren, opleiden en verenigen van bijen- en wespenliefhebbers natuurlijk ook een belangrijke taak van de werkgroep.

 

Op alle activiteiten wordt gevraagd om stevig schoeisel en excursiemateriaal (insectennet, loupepotjes, loupe,…) mee te brengen. Inschrijven voor een activiteit doe je door de verantwoordelijke een e-mail te sturen.

De moeilijkheidsgraad van elke activiteit wordt voorgesteld aan de hand van het aantal bijenkopjes dat achter de titel staat. Al de activiteit een ganse dag in beslag neemt dan zorg je voor een lunchpakket en drank.

: deze activiteit staat open voor iedereen.

: deze activiteit staat open voor mensen met een basisachtergrond.

: deze activiteit staat open voor gevorderden

Oost-Vlaamse Natuurstudiedag met workshop wilde bijen

 

Zaterdag 3 december 9u00-17u00

 

Op deze eerste Oost-Vlaamse Natuurstudiedag worden tal van voordrachten over onder meer de stand van zaken van dagvlinders, vissen, mopsvleermuizen en broedvogels in de provincie gegeven. In de namiddag is het tijd voor enkele praktische workshops. Ook een workshop rond wilde bijen staat op het programma. Hierin proberen we wilde bijen tot op genusniveau te determineren.

Vooral geschikt voor beginners!

De studiedag gaat door in het Provinciaal Administratief Centrum Gent Zuid, de workshop zal doorgaan in de gebouwen van de faculteit wetenschappen van de UGent.

Busvervoer vanaf Gent Zuid zal voorzien worden.

Inschrijven is verplicht en kan via goo.gl/40LERX

 

 

 

Studiedag Bladwespen

 

Zaterdag 28 januari 10u00 – 17u00

 

Bladwespen zijn een grote, maar weinig bekende groep binnen de vliesvleugeligen. Aculea strikte Jorgen Ravoet, die onder meer admin voor de bladwespen is op www.waarnemingen.be voor een studiedag rond deze groep. Jorgen zal een introductie tot de bladwespen geven met een focus op het genus Athalia. Daarnaast wordt ook een demonstratie van het uitprepareren van de genitaliën gegeven. Ook de biologie van deze soorten zal aan bod komen.

Deze activiteit staat open voor beginners, maar inschrijven is verplicht!

Deze activiteit vindt plaats op het Natuurpuntkantoor in de Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.

Contact: Jorgen Ravoet (jorgen.ravoet@gmail.com)

 

 

 

Studiedag Goudwespen

 

Zondag 26 februari 13u00 – 17u00

 

Goudwespen worden ook wel ‘vliegende juweeltjes’ genoemd. Met hun opvallende kleuren en sterk gepantserd uiterlijk spreken ze enorm tot de verbeelding. Weinig mensen in Vlaanderen kennen zoveel van Goudwespen als Maarten Jacobs. Hij zal ons een introductie geven waarin aspecten als determinatie, literatuur, fotografie, verzamelen en preparatie aan bod komen.

Deze activiteit staat enkel open voor specialisten!

Inschrijving verplicht!

Contact: Maarten Jacobs (maartenjacobs5@gmail.com)

 

 

COPYRIGHT © | aculea.be

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS